lördag 17 november 2012

HKK


Måltidsplaneringen


Måltid: Biff med lök och potatis

Hälsa: Jag och Joakim tänkte nog mest på tallriks modellen och vi glömde nog helt bort om matcirkeln, men till nästa gång så ska vi inte glömma det. Vi fick med allt på Tallriks modellen och på matcirkeln så fattades det ’’frukt och bär’’, ’’bröd och gryn’’, ’’mjölk och ost’’.  Vi hade köttet som innehåller proteiner och potatisen som innehåller kolhydrater, morötterna som innehåller vitaminer.

Ekonomi: Vi gjorde en egen krydda istället för att köpa den. Grillkryddan var slut och det fanns många kryddor som vi fick använda genom att få fram grillkrydda. På det sättet behöver man inte betala för mer kryddor. Utan man kan blanda sig fram för att få en krydda.

Miljö: Vi gjorde också egen grillkrydda som är mer miljövänligt eftersom då behövs det inte fabriker som gör det, och det blir inte utsläpp. Det drar heller inte lika mycket el, eftersom i fabriken använder man maskiner som drar mycket el som gör kryddan och ifall man då själv gör kryddan drar det inte lika mycket el.

Varför vi gjorde måltiden:
Vi valde att göra denna måltiden för att den såg ut att vara lätt att laga och att den var i höstens säsong, med det menar jag att potatisen och morötterna är just från höstens period.


Reflektion:
Jag tyckte att måltiden smakade helt okej, köttet var klart, potatisen var god och inte för smulig, morötterna smakade helt enkelt bara morötter och alltihop smackade tillsammans suveränt. Potatisarna såg helt okej ut och det gjorde morötterna också, men jag blev lite missnöjd med formen på biffarna fast det som var bra var att biffarna fick sin fina färg. 

Jag tyckte att allt gick bra som det gick. Men jag kanske skulle vara lite mer aktiv i början av lektionen så att allt skulle ha gått mycket snabbare.

Start - slut
Vi började med köttfärsen eftersom den hade i många ingredienser som tar ganska lång tid att göra. Sen skalade vi och hackade potatisen i klyftor och så ställde vi in den i ugnen efter att ha kryddat den med grillkrydda. Efter det stekte vi biffarna och sköljde, skalade, hackade morötterna. Sedan var allt klart i samma tid och det behövdes bara två tallrikar. Klart!

Inköpningslista:
Inköpningslista: 
Morötter 3 st
Lök 2 st
Purjolök 1 st

Köttfärs: Nötfärs
2 msk strö bröd
3 msk vatten
1 msk riven eller fin hackad lök
150 g köttfärs 
2 msk uppvispat ägg = 1/2 ägg
2 krm salt
1krm peppar
5 potatisar
1 1/2 msk flytande matfett
2 krm salt
eventuellt dragon eller basilika

Köttfärsen
1-2 gula lökar
2 msk ströbröd
3 msk vatten
1 msk riven eller finhackad lök
150 g köttfärs
2 msk uppvispat ägg = 1/2 ägg
2 krm salt
1 krm peppar

Klyftpotatis
3 potatisar
1 1/2 msk flytande matfett
2 krm salt
grillkrydda

Tallriks modellen/ Matcirkeln: Eftersom att vi inte hade fullpott på Tallriks modellen så kan man till nästa gång kanske gjort en enkel smoothie med en massa bär för att få ’‘frukt och bär’’ och så kunde man kanske ha en macka med ost och smör på för att få i ’‘mjölk och ost’’ och ’‘bröd och gryn’’. Vi kanske också skulle lagt till flera grönsaker. Och då skulle vi få en komplett måltid. Vi använde inte oss av något speciellt, vi använde bara ugnen och spisen, ugnen använde vi när vi skulle göra potatisen och spisen när vi skulle laga biffarna. Morötterna använde vi av en kniv. 





3 kommentarer:

  1. Hej!
    Läs instruktionen på unikum och komplettera ditt arbete.

    ▪ Rita in råvarorna i tallriksmodellen och matcirkeln- fundera över om du ska ändra något för att få en mer komplett måltid
    ▪ Skriv inköpslista med mängdangivelse
    ▪ Gör en arbetsplanering- dvs. ska du börja med köttbullarna, potatismoset eller de kokta grönsakerna?
    ▪ Prisberäkna måltiden.

    ▪ Skriv en text där du berättar om måltiden inkludera alla punkter ovan:
    ▪ Vilka råvaror du valt och varför-motivera ditt val med hjälp av aspekterna hälsa,ekonomi och miljö.
    ▪ Vilka matlagningsmetoder och redskap du ska använda-motivera ditt val med hjälp av aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
    ▪ Skriv ner vad tyckte om måltiden: smak, utseende, konsistens.
    ▪ Skriv ner hur arbetsplaneringen fungerade-är det något ni skulle gjort annorlunda.
    ▪ Gör en självbedömning med hjälp av matrisen på unikum.

    SvaraRadera
  2. Hej Ibti!
    Detta var väll skrivet och enkelt och lätt att läsa. Man förstod precis hur allt gått till. Och det är perfect!

    SvaraRadera
  3. Du delade upp texten i stycken och det tyckte jag var bra för det blir lättare att läsa då och man förstod innehållet i texten. bra.

    SvaraRadera