tisdag 9 oktober 2012

SO


JORDEN RUNT!

Jag startade i Europa och flög till Paris som är huvudstaden i Frankrike. Befolkningen i Paris är 11,9 miljoner och i hela Frankrike är befolkningen 63,3 miljoner. Paris ligger i norra Frankrike. Klimat och vegetation är tempererad lövskog. I större delen av Frankrike är det milda vintrar och varma somrar, det är torrt och hett medelhavsklimat i sydöst. De inre delarna är det lite mer av inlandsklimat med större temperaturskillnader. Landet är ungefär lika rikt som Sverige, fast Sverige är lite rikare än Frankrike. De flesta i Frankrike arbetar med turism servis t.ex hotell och lyxiga affärer och det är bara de som bor i Frankrike som jobbar som det. Eiffeltornet ligger i Paris och är ett av de mest kända byggnader. Tornet är 300 meter högt (med antenner 324 meter). Den är byggd med järn och konsten kallas fackverk. År 1889 var Eiffeltornet världens högsta byggnad. Eiffeltornet har fått sitt namn efter konstruktören Gustave Eiffel. Eiffeltornet är Paris största sevärdhet och stadens främsta symbol. Man kan åka hiss ända upp till toppen, där man kan se en fantastisk utsikt över Paris. 


Sedan beslöt jag mig för att åka till Sydamerika, där hamnade jag i Rio De Janeiro som har varit huvudstaden i Brasilien. Befolkningen i Rio De Janeiro är 10 miljoner invånare och i hela Brasilien är befolkningen 196,7 miljoner. Klimatet i Brasilien är tropiskt klimat. Staden var längesedan en berömd stad för turister, eftersom att de har fina sandstränder med karnevalen i februari som höjdpunkt. Våldet i Rio har haft viss avskräckande effekter på turister så därför har turisterna besökt andra ställen i Brasilien. De flesta utländska turister kommer från USA, Tyskland, Italien samt andra länder i Sydamerika. Huvudstaden i Brasilien är Brasília och den största staden är Sao Paulo. Många arbetar på industrier där man tillverkar exempelvis oljeplattformar, flygplan eller etanol från sockerrör. Man utvinner också mycket järnmalm och tenn. Det är mycket skillnad på Brasilien och Sverige. Sverige är rikare än Brasilien efter som att det är många i Brasiliens småstäder som inte har någonstans att bo och jobba. 


Sedan fortsatte jag mot Bangkok som är huvudstaden i Thailand och ligger i Asien. Befolkningen i Thailand är 32,3 miljoner och i huvudstaden Bangkok är det 5,8 miljoner invånare. Klimatet i Thailand är ett tropiskt monsunklimat utom i söder för där är det regnskogsklimat. Snön kan falla i de högra bergen. De flesta jobbar med arbetsmarknaden, många av de arbetar också med hushållsarbete. Staden är centrum för handel och utbildning. Phuket är en ö i södra Thailand som är kuperad med sandstränder och kalkstensklippor vid kusten. Turistnäringen är spridd över stora delar av ön. Flaggan är officiellt gällande sedan 1917. Blått är landets gamla kungliga färg. Rött symboliserar folkets offer för landet, vitt den buddhistiska trons ren het. Flaggans nationella benämning är Trairong (¨trikolor¨). Thailand är ungefär lika fattigt som i Brasilien. 


Från Asien till Australien landade jag i Wellington som är huvudstaden i Nya Zeeland. Befolkningen i Wellington är 193 500 miljoner och i hela Nya Zeeland är befolkningen 4,4 miljoner. Klimatet i Nya Zeeland är havsklimat. Landet består av två öar, nordön och sydön. Wellington ligger på nordön. De flesta arbetar med jordbruket. Kiwi är en fågel som lever i Nya Zeeland och är sällsynt (Det finns inte så många av den arten). Fågeln kan inte flyga och har anpassat sig till marken. Kivier lever i skogen och är natt-aktiva. I Nya Zeeland finns det också Maorier som kom till Nya Zeeland för cirka 2000 år sedan. Kulturen håller på att gå under och det finns idag omkring 630 000 Maorier. I skolan får de som är Maorier lära sig om Maori. Nya Zeeland är nästan lika rikt som Sverige. 


Jag fortsatte sedan mot Afrika. Och landade i Marocko huvudstaden är Rabat. Befolkningen i Rabat är 1,9 miljoner invånare och i hela Marocko är befolkningen 32,3 miljoner. Klimatet i de norra delarna av Marocko har medelhavsklimat, de södra och inre delarna har stäpp och ökenklimat. De flesta talar arabiska och många kan även franska, på landsbygden talar man ofta olika berber språk. Turisterna kommer oftast från Frankrike och Spanien. Marocko ligger i ett område som är utsatt för jordbävningar. I Rabat finns också bland annat ett konstmuseum och arkeologiskt museum. De flest är bönder och jobbar inom jordbruket. Marocko är mycket fattigt jämför med Sverige efter som att det är många som inte har någonstans att bo och jobba.


Från Sverige till Frankrike = ungefär 180 000 000 km.
Från Frankrike till Brasilien = ungefär 960 000 000 km.
Från Brasilien till Thailand = ungefär 1 380 000 000 km.
Från Thailand till Nya Zeeland = ungefär 900 000 000 km.
Från Nya Zeeland till Marocko = ungefär 1 800 000 000 km.
Från Marocko till Sverige = ungefär 420 000 000 km.

1 kommentar:

  1. Ibtisam, du har gjort en utmärkt text om din resa "jorden runt". Den innehåller god och kortfattad fakta och information vilket var uppgiften. Du visar att du behärskar en del av de geografiska verktyg som du fick använda i denna uppgift. Vad gäller avstånden mellan de olika platserna har det blivit riktigt snurrigt. Du har nästan gjort en resa till Mars! Jag kommer att gå igenom skala en gång till med dig.
    MVH
    Jan

    SvaraRadera