fredag 8 februari 2013

SVENSKA


Personbeskrivning

Ahmed är en kille som bor i Sverige men kommer från Somalia. I hans familj var de åtta stycken hans mamma, pappa och hans fem syskon Mohamoud, Muna , Soleka, Awo och Khalid. Han bodde i Sollentuna där gick han i skolan, skolan hette Erikbergsskolan. Ahmed hade en massa vänner Joseph, Peter, Deliana och Linda. 

På Ahmeds fritid spelade han dataspel, basket och friidrott. Ahmed brukade vara i andra länder där tävlade han och då vann han oftast medaljer.

Ahmed han lyssnade sällan på hans pappa. Hans pappa bad honom komma hem efter skolan, han fick inte gå någon annanstans. Istället för att komma hem och sköta sysslor eller läsa koranen gick han till en kompis eller spelade fotboll. 

Ahmed var på sitt sätt väldig komplicerad. Ibland var han glad speciellt när han var i skolan med hans vänner. Han var modig och vågade säga ifrån sig, på sidan 85 står det så här ’‘Jag gör precis som jag vill, mina föräldrar bryr sig ju inte om mig’’. Han var väldigt rädd för hans pappa eftersom hans pappa alltid brukade slå honom och då blev han ledsen fast han ville inte visa det. 

Varför Ahmeds pappa och mamma skickade honom till Somalia var för att han inte betedde sig som en muslimsk så därför skickade de honom till Somalia för att han skulle lära sig vara en trogen muslim. Det visar de på sidan 32, det står så här: ’’Du är en somalier, inte svensk. Du är inte som dina kompisar, du ska inte vara som dina kompisar. För svenska gäller svenska regler, för somalier somaliska. Du är somalier och du är muslim och du ska inte umgås med de otrogna’’.

Så Ahmed hade ett ganska tufft liv. Han blev slagen. Han blev lämnad. Han fick klara sig själv. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar