fredag 13 mars 2015

MUSIK

1. Vad tror man händer i örat vid tinnitus?
svar: Man vet inte exakt vad som händer men en teori är att skadade hårceller sänder falska signaler till hjärnan då hjärnan tolkar dessa signaler som ljud. 

2. Hur kan tinnitus låta för den som är drabbad?
svar: Det finns tre grader. svaga sus- uppfattas riktigt tyst , ringningar och/eller andra störande ljud-påverkar det vardagliga livet , sedan finns starka ljud- påverkar koncentrationssvårigheter och sömnproblem.

3. Förutom att man hör ljud kan man också ha andra besvär när man är drabbad av tinnitus. Ge exempel!
svar: Man kan vara överkänslig mot ljud. Man också kan tappa förmågan att skilja på ljud.

4. Ge några exempel på situationer då örat blir utsatt för ljud som kan orsaka tinnitus!
svar: Man får oftast tinnitus av starka ljud samt då man för länge vistas i starka ljudvolymer. Det börjar tyvärr bli mer vanligt att personer får tinnitus av för höga volymer på konserter, diskotek, ravepartyn, freestyle m.m.

5. Ge några exempel på andra saker som också kan orsaka (eller förvärra) tinnitus!
svar: En ljudbang av något slag, till exempel en "rundgång" (tjutande högt ljud) vid en konsert eller en nyårs-smällare kan drabba hörselorganet med skador av olika slag.

6. Titta igenom och läs om de olika hörselskydden som beskrivs. Vilket hörselskydd skulle du välja att ha med dig om du t ex skulle gå på en konsert där du misstänkte att ljudnivån kommer att bli mycket hög? Vilket skulle du använda om du hade ett bullrigt arbete?
svar: Öronproppar är ju olika bra(kvalité) till olika lägen. Om jag skulle gå på en konsert så skulle jag tagit med mig skumproppar eftersom de inte täcker för all musik som man är där för att höra. Men också att man inte har det för högt som kan skada öronen. Om jag skulle jobba med något bullrigt och högt skulle jag valt att ta med mig hörselkåpor eftersom de skyddar mot höga ljud. Eftersom det ändå inte är musik man lyssnar på utan jobbiga störande högljudda ex:maskiner kan man välja något som skyddar öronen med stark dämpningsförmåga. 

7. Vad betyder förkortningen dB?
svar: DB är en förkortning för Decibel som är en enhet för ljudstyrkan.

8. Med hur många dB ökar ljudstyrkan om ljudet blir dubbelt så starkt?
svar: Decibelltalet ökar med 3 db.

9. Redogör för fyra olika fakta om ljud, örat och dB som man kan hitta på den sidan som heter ”Skador”!
svar: 
1. 60 db är normal samtalsnivå.
2. 0 är gränsen för vad ett friskt öra kan uppfatta
3. Ljud är som radioaktiv strålning, kan vistas en kort tid i hög strålning och en längre tid i låg strålning utan att ta skada.
4. En del har glasöron och en den har stenöron men problemet är att man aldrig kan veta vad man har innan det är för sent. 

10. Är starkt ljud som man gillar (t ex musik) mindre farligt än ljud som man helst inte vill höra på, t ex från en maskin eller trafikbuller?
svar: Ja, ljud som du tycker om som tillexempel musik kan skada din hörsel. De känsliga hårcellerna drabbas av kraftiga ljudvågor oavsett om de kommer av ett rockband eller en slagborrmaskin.

11. Hur kan man minska riskerna för hörselskador på konserter eller om man spelar själv?

svar: Att man inte står framför högtalarna, använd ljuddämpare material. Du kan ’’Torrrepa’’ emellanåt, alltså spela akustiskt (med även elgitarren). Dra ej ut öronpropp mitt under konsert eftersom örat kan utsättas för ljudchock och du riskerar skador. Uppmana medlemmar ifall du spelar i band att samtala om ljudet och hur var och en upplever och önskar situationen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar