fredag 25 oktober 2013

Diabetes typ 1

Diabetes typ 1 är en sjukdom som tidigare kallats sockersjukan. Eftersom att sjukdomen drabbar unga så brukar sjukdomen oftast kallas för barn- och ungdoms diabetes. Diabetes typ 1 är ärftligt och går ej att bota. För flickor märks ofta att man har diabetes när man är 10-12 år gammal och för pojkar märks det i 12-14 åldern. 

Orsaken till att man får diabetes är för att man har för mycket socker i blodet därför att kroppen slutat tillverka insulin. När man äter mat som innehåller kolhydrater så bryts kolhydraterna sedan ner till socker i tarmen och tas upp därifrån upp i blodet. Men sockermolekylerna kan inte passera cellväggarna ifall det inte finns insulin, insulin är nästan som en nyckel till cellväggen. Och ifall sockret stannar kvar i blodet får kroppen för lite energi. 

Det är vanligt att man har haft en infektion i kroppen precis innan sjukdomen bryter ut. Symptomen till att man har diabetes är;

*Att ifall man behöver kissa ofta och mycket
*Att man blir väldigt törstig 
*Att man mår illa och är ovanligt trött
*Ifall man har ont i magen
*Ifall man luktar aceton ut munnen
*Ifall man ser suddigt och går snabbt ner i vikt

Ifall man inte tar insulin får inte kroppen energi och då kan man svimma. Oftast tar man insulin en gång per dygn. Man tar insulin med sprutor eller insulinpump. Flera gånger i vecka får man gå på kontroll hos sin doktor, diabetessköterska eller diabetesteam för att kolla blodsockret. 


För att minska risken för att få diabetes ska man äta rätt mat i rätt mängd, gärna följa tallriksmodellen. Motion är också bra. Man ska också ta tillräckligt med insulindoser. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar