torsdag 11 december 2014

BILD

Första verk - Snö 



Mitt första verk är snö. Jag valde ’’snö’’ eftersom jag just på den tiden längtade efter snön. Dessutom var hösten påväg mot vintern. Syftet med bilden är att få fram vinterkänslan, den sköna delen(julen) och inte den tråkiga iskalla, slaskiga och gråa delen Jag valde att göra mitt verk på ett blått papper eftersom det är den första färgen som dyker upp i mitt huvud när jag tänker på vinter förutom vitt då. Jag använde mig utav vitt bomull som skulle lika snön och påminna en om att snön är mjuk och nästan ’’fluffig’’. Glittret på bilden är silvrigt och varför jag valde glitter i silver var för att silvret påminner mig om snön som glittrar när solen skiner. När man är på en ex: äng där det bara är snö, vitt snö och solen lyser, då kan man nästan känna sig snurrig utav allt som skimrar. När man tittar noga på dessa snökornen ser de ut som kristaller och det var det jag ville utgå från med glittret. Jag kunde istället för att ta ett papper som redan var blått kunna måla pappret själv så att det skulle se lite mer dramatiskt ut. När bilden blev klar kändes inte bilden ’’fin’’. Jag förväntade mig lite mer eftersom det kändes så simple. För att vara ärlig blev jag inte så jätte nöjd med bilden eftersom när jag tittar på den får jag inte samma känsla som jag trodde jag skulle få. Man förstod vad bilden handlade om men man fick inte riktigt fram känslan. Kanske borde jag lagt till någonting. Jag har lärt mig att det inte alltid blir som man tror att det kommer att bli. 


Andra verk - Frid 

Mitt andra uppdrag var att göra en bild som beskriver ordet ’’frid’’. Syftet med bilden var att förklara ’’frid’’ utifrån min synvinkel. Jag kom med idéen att måla en bild som förklarar ’’frid’’ när jag tänkte att jag ville beskriva någonting enkelt och lätt. Frid är ett ord som kan beskrivas på många olika sätt. I mina tankar var frid; någon dör fridfullt och begravs under jorden, när kroppen ruttnat blir det något fint av det hela, något nytt växer fram. Jag valde att ta mitt första alternativ som i första hand dök upp när jag tänkte på frid, alltså ett träd. Jag tänkte mig att min bild skulle vara på ett papper. Det pappret jag använde mig utav var inte ett vanligt, vitt A4 papper utan det var ett papper mer åt det gråa hållet/brunt och kändes som ’’malda träspån’’ nästan som små dammkorn. Jag valde det pappret eftersom jag ville att bilden skulle vara mer ’’jordnära’’ därför att det håller ihop med ’’frid’’. Dessutom också för pappret passade in med trädet som jag tänkte ha i hela min bild. Ett träd, spånpapper och ’’natur’’ allt det där tillsammans, funkade väldigt bra i ’’mitt huvud/tankar’’. Trädet har då små prickar ’’i sig’’. Om man tittar noga på bilden kan man se att prickarna går efter varandra i led från stammen och upp till trädkronan. Jag valde att rita till de eftersom att jag tycker att det ’’symboliserar’’ att det är fritt. Man går liksom en väg från allt det krångliga det vill säga, rötterna till stammen och upp till det fria, alltså trädkronan. Bokstäverna skrev jag med en svart tuschpenna, jag försökte skriva bokstäverna så att det skulle se ’’smidigt’’, lätt och att det flyter på. Fritt, det ’’swishar’’(swish,swish) liksom fram. Här, det var här verket egentligen skulle vara klart. Men tyvärr blev det icke så. 

Jag hade gjort allt som jag hade tänkt mig skulle finnas på bilden men ändå var bilden väldigt tom. Jag funderade ett tag och kom tillslut på att jag kunde lägga till med fler färger eftersom bilden bara innehöll svart text, svarta och ljus/mörk gröna prickar på en grå/brun bakgrund. Jag kom fram till att bilden saknade färg. ’’Fri’’ är inte bara ett träd, ’’fri’’ är också färger som jag insåg lite senare (min synpunkt). Tillslut efter ett långt tänkande kom jag fram till att, ’’varför inte ha solnedgångens färger?’’ orange, lila och röd. Eftersom solnedgången i min synpunkt är väldigt ’’peacefull’’ som på något sätt tillhör varandra .Jag visste inte riktigt hur jag skulle sätta in färgerna i bilden och jag ville inte måla om hela bakgrunden eftersom bakgrunden jag hade redan var bra. Då tänkte jag att jag kunde rita blad som blåste efter varandra i en klunga igenom texten ’’frid’’. Jag ritade dit bladen och färglade sedan bladen i orange, röd och lila. För att markera at bladen blåser rakt igenom texten med ’’frihet’’ klistrade jag på lite guld-glitter. Ibland kan ’’blingbling’’ få en att känna sig fri. 

Det blev nästan som jag hade tänkt. Min skiss var dock lite mer ’’kluddig’’ än min klara bild. Skissen var ju som den blev förutom att jag sedan lade till löven som flög förbi. Men skissen från hela början blev inte så som jag hade tänkt i min tankar. Men det var inget som hindrade mig till från att fortsätta eftersom det ändå blev ett bra resultat, enligt mig. Dock så blev jag väldigt nöjd även om bilden kanske ser lite barnsligt ut med allt det här glittret. Jag frågade enstaka personer ifall de såg vad som stod på bilden och de svarade ’’frid’’. Min bild är alltså då tydlig för en del men det fanns några som i början inte såg att trädet skulle föreställa ’’i:et’’ i ’’frid’’. Men när jag väl sade att det stod ’’frid’’ förstod de. Man kan säga att det blev en bild med ett budskap som förmedlades tydligt eller icke tydlig beroende på vem man är. Jag lärde mig utifrån det här att man inte alltid behöver utgå från sin skiss utan att man också kan ändra, det gäller liksom att pröva sig fram det är så man utvecklas. 


Jämförelse mellan snö och frid
Snö och frid är båda ett ’’fridfullt’’ ord. Inga av bilderna var negativa, de var båda positiva. Snö, var väldigt enkel att arbeta med eftersom det var mitt första alternativ. Frid var det andra verk var lite svårare att komma igång med eftersom jag inte hade kommit på med fler idéer. Men, även om jag snabbare kom igång med snö, blev snö inte lika ’’professionellt’’ som frid. Frid var mer detaljerad. Båda bilderna hade glitter på sig. I mitt första verk, snö använde jag mig utav material, bomull. På frid använde jag bara mina egna ritnings ’’skills’’. Snö är mer enkelt och simple och frid var mer komplicerat och liksom ’’flawless’’. Man kan se att jag jobbat mer med frid än snö. Jag lärde mig mer utifrån frid än snö. Snö var den bild jag bara följde mina skisser men i frid valde jag att göra små ändringar för att senare se resultatet. (ps. båda ser lite barnsliga ut, men det gör ingenting)



fredag 14 november 2014

MUSIK

Antonio Vivaldi

År 1678 den 4 mars i Venedig i Italien föddes Antonio Vivaldi. Samma dag han föddes inträffades en jordbävning som fick familjen Vivaldi att tro att deras första barn inte kommer att leva till kvällen och det tror inte heller någon annan därför döps han redan efter några timmar. Men överraskat står Venedigs gamla hus kvar och så gör Antonio Vivaldi. Vanligt folk, Antonios föräldrar, bodde i gränder, det vill säga en trång gata. Två rum och kök, många barn, loppor och löss i håret. Antonios pappa, Giovanni Vivaldi var en frisör men dessutom också en violinist. Giovanni Vivaldi fick sedan en plats i orkester i San Marcokatedralen som var den största kyrkan i Venedig. Han lärde Antonio vid tretton års åldern att spela viol så att Antonio sedan kunde vikariera för sin far i Marcokatedralen. 

Antonio var kompositör av så kallad ’’barockmusik’’ och dessutom präst. Han studerade sedan till präst och blev prästvigd år 1703. Han var mer intresserad av musiken och därför tjänade han som präst bara i omkring ett års tid, innan han började som violinlärare i en skola/barnhem för föräldralösa flickor istället. Antonio kallades för Röde prästen, 11 Pete Rosso. Han skrev många verk för violin bland annat en hel del sonater, komposition i flera satser med en sats i sonatform och ett fåtal instrument, tre eller fyra. Vivaldi skrev också många flöjtkonserter, och dessutom fagott- och cellokonserter. Vivaldis mest berömda verk är troligtvis ’’De fyra årstiderna’’ en ’’concerto grosso’’, som menas med stor konsert, stor orkestgrupp eller sologrupp. Verket är indelat i fyra delar, ett stycke varje årstid och varje årstid är i sin tur indelad i tre stycken; allegro(snabb) - andante(långsam) - allegro(snabb). Det är violen som är huvudinstrumentet och spelas genom hela verket ’’De fyra årstiderna’’. 

De årstider som styckena spelar är relaterade till de italienska årstiderna. Det finns en skillnad mellan Italienska årstider och exempel: Sveriges årstider. Sverige har fuktigt tempererat klimat medan Italien har medelhavsklimat.  

Man tyckte att Vivaldi var ’’det fulaste’’ man sett tills man hörde hans musik. Han tjänade mycket pengar som gick till mat, nya kläder, instrument och ovanliga instrument som Vivaldi skrev musik för.

Så här tänkte Vivaldi: Första våren när fåglarna sjunger och bäcken brusar. Sen kommer sommaren. Då är det brännande hett och flugor som surrar överallt. På hösten skördar man druvor och gör vin och dricker för mycket. Det är livat (det vill säga skojigt) och glatt och gudagott att vara. Så kommer vintern och kyla och i spå kanalerna Regnet smattrar mot fönsterrutan och det är skönt att vara inne och tända en brasa, skönt att ta det lungt ett tag. Tills våren kommer igen.

Det första stycket ’’Allegro’’ i ”våren" från ’’De fyra årstiderna’’ hör till världens mest kända klassiska stycken. I Våren bildar tre violiner en liten fågelkör som av vinden dämpas till viskningar. I violastämman har han skrivit Il cane che grida, den skällande hunden, medan en ensam fiol får gestalta en sovande herde. Med hetsigt stigande violiner målar han upp ett kraftigt oväder, som snart drar snart förbi och vi hör fåglarnas sång igen. Kompositionsformen är svit+fuga, det vill säga ett musikverk som består av flera mindre delar som man kan säga är i ’’jakt/flyr’’. Det går också som en terrassdynamik, hög/mörk ton och sedan låg/ljust eko under ex: 0:00 till 0:30 på https://www.youtube.com/watch?v=Xa0_SabqfC0

Vivaldi inspirerades utav vår, sommar, höst och vinter, det skulle beskriva vad musiken handlade om. Idag hör vi nästan alltid ’’De fyra årstiderna’’ som ett rent musikaliskt verk utan att vara medvetna om de ursprungliga litterära kopplingarna. Vivaldi gjorde vad han med dåtida medel hade nytta utav i syfte att framkalla temperaturliknelser via musikaliska effekter ex: åska på sommaren, snöblandat regn på vintern osv.

År 1740 flyttade han till Wien i Österrike. Han dog ett år senare när han var 63 år den 28 juli 1741. Man tror att han troligtvis i följd dött utav astma. Han begravdes på sjukhuskyrkogården i Wien i Österrike.

Efter hans död var han nästan helt bortglömd. Det var först på 1900-talet som vi har fått tag på alla Vivaldis noter. Noterna låg gömda i kistor och skåp på bibliotek i Italien eftersom ingen förstod att det var något att ha. Ännu en idag lever hans musik i Venedig och i världen. 
När jag hör ’’Allergro’’ i våren tänker jag bak i tiden då jag var yngre. Jag kommer ihåg att jag ständigt lysande på den här ’’melodisnutten’’ men visste dock inte vem den ’’spelades’’ av. När jag hör den tänker jag på en gammal balsal i ett palats där unga människor dansar med stora ’’eleganta’’ klänningar som rika folk under 30-talet hade, melodisnutten har nog spelats i en scen från någon film kanske, Rapunzel. Ähh har faktiskt ingen aning men när jag hör denna känner jag mig väldigt glad och ’’flott, lätt’’. 

Vivaldi var en ’’stränginstrument’’ gubbe. Han höll på mycket med violen. Stränginstrument är instrument som ger ljud som är baserat på hur ljudet altras. Ton och ljud skapas av att strängen sätts i svängning. Violin har strängar som vibreras med hjälp av en stråke som dras över strängarna därför kallas violen för ett stråkinstrument och stråkinstrument ingår i stränginstrument.  Många av Vivaldis verk är spelade med violin, eller andra stråkinstrument. 

Under medeltidens musik föddes notskriften och gregoionsk sång, det vill säga kyrkligmusik/sakralmusik. Under medeltiden inträffade lite senare också profan musik, det vill säga världsmusik eller folkligmusik oftast kärleksballader och sång. Melodier från musiken kom från instrument som flöjt, mungipan eller säckpipa. Dessutom hade man bordunton, det vill säga samma ton hela tiden. Det har under medeltidens(800-1450-talet) tid till barock(1600-1750-talet) utvecklats eftersom man lagt till mer och varierat. Sviter hade man ändrat till 3-satsigform, man la ihop sviter och fugor tillsammans. Man hade också skickligare instrument och operan var en ny viktig folklig genre. Det som barocken fört med sig var noter. Man började också beskriva samhället m.m, programmusic med ett finare ord. Terrassdynamik och teman ’’infördes’’ men dessutom hade man också kvar en del ’’bordun musik/toner’’.  

Den politiska kulturella miljön kan påverka kompositören till en viss musik. Musiken spelas oftast i hur en person känner eller hur samhället är ’’uppbyggt’’. Vivaldi skrev så att det skulle låta hur det var under Italiens årstider och klimatet dessutom också dramatiskt om hur han fick uppleva kärleken (eftersom han var präst, fick han ej gifta sig, hade ej familj).


källor:





bok: musik för nya öron

























LITE EXTRA!


På medeltiden (800-1450) kom notskriften, den gregorianska sången, och flerstämmighet som blev ett underverk. Den gregorianska sången som innehöll kyrklig, liturgiska texter helt utan ackompanjerande instument, alltså  där det ingår flera instrumentala stämmor. Oftast var gregorianska sånger på latin kom från kristna samhällen i länder som Syrien och Israel. Under 800-talet började man intressera sig för musiken från en teoretisk synvinkel kom man på namn till tonerna och tonerna organiserades i skalor. Idag kallar vi de tidigare skalorna för “kyrkotonarter”, eller “modusskalor”. Vid mässor i kyrkorna kunde växelsång förekomma, alltså växling mellan olika körer eller körgrupper. Sedan förknippade man medeltiden med profan musik, som är trubadurerna. Man anställde oftast trubadurerna vid slotten och hoven. Där sjöng man kärleksballader som bestod utav flera verser. Trubadurkultur fanns mest i Frankrike och i England. Till och med kyrkan snodde balladmelodier från trubadurerna och satte liturgiska texter till dem. Dansen var också viktig under den tiden. Folket dansade tillsammans med sången. Medeltida danser var oftast taktfasta och upprepning på samma sak. 

Barocken (1600-1750) är stor i formatet, tung och pampig. Slott, kyrkor, möbler, målningar är alla lastade med utsmyckande detaljer. Kungar och andra mäktiga använde sig av barockens former för att visa sin makt. Musik från tiden 1600 till 1750 kallas barockmusik. Då föddes Antonio Vivaldi. Nya skalsystem dök upp, och verk började för första gången skrivas i dur och moll. I början av barocken märktes dessutom en revolution för musikinstrumenten, som fick en betydligt större roll efter renässansen(en annan epok). Man hade stämning, vilket menas med att man i sin inledning representerade en särskild stämning oftast sorg, glädje eller agitation(rastlös rörelse) som oftast genomgick i hela stycket. Vivaldi hade en glad(skulle jag tro) inledning i våren eftersom våren kom var allt glatt och bra. Det fanns dock en lite mindre gladare del men den övergick ändå till glad igen, dessutom var huvudtemat väldigt glatt. Rytmen och melodi fanns också då. Melodierna utvecklades eller knöts ihop om och om igen som man faktiskt kan göra i Antonio Vivaldis ’’Våren’’. Terrasdynamik förekom också i Antonios verk. Dynamik är crescendo(högre toner), diminuendon(lägre toner). Men det blev mer utvecklat i romantikens tid/epok. Sedan fanns Homofonin som förekom mycket i Bach verk. Homofonin är det bara en självständig stämma och de andra stämmorna bildar harmonier, etablerades. Generalbasen (basso continuo) som fungerar som en ackordanalys. Det instrument som oftast ’’behövde’’ generalbasen under barockens tid vad barockens piano, cembalon. Om jag har rätt, finns den med i ’’Våren’’ Antonio Vivaldis verk. Sedan kom operan som en viktig folklig genre.

Kortsammanfattning(finns också längre upp)
Under medeltidens musik föddes notskriften och gregoionsk sång, det vill säga kyrkligmusik/sakralmusik. Under medeltiden inträffade lite senare också profan musik, det vill säga världsmusik eller folkligmusik oftast kärleksballader och sång. Melodier från musiken kom från instrument som flöjt, mungipan eller säckpipa. Dessutom hade man bordunton, det vill säga samma ton hela tiden. Det har under medeltidens(800-1450-talet) tid till barock(1600-1750-talet) utvecklats eftersom man lagt till mer och varierat. Sviter hade man ändrat till 3-satsigform, man la ihop sviter och fugor tillsammans. Man hade också skickligare instrument och operan var en ny viktig folklig genre. Det som barocken fört med sig var noter. Man började också beskriva samhället m.m, programmusic med ett finare ord. Terrassdynamik och teman ’’infördes’’ men dessutom hade man också kvar en del ’’bordun musik/toner’’.  

Nu har jag lyssnat på det här musikstycket: https://www.youtube.com/watch?v=Xa0_SabqfC0 
Våren alltså!

Allegro:
Det börjar med att kompositören presenterar verkets huvudtema där Vivaldi målar upp en bild på hur våren låter under 0:00-0:10. Den slingan kommer vara med under hela stycket i bakgrunden. Han ’’målar’’ upp fåglarnas sång. 0:10 - 0.30 låter fiolerna som ska föreställa fåglarna som kvittrar. Instrumenten(viol) som inte är så många låter dock väldig ’’livliga av sig’’. Ibland händer det att fåglarna byter slingor med varandra. Tonen blir några gånger ljusare och mörkare under de sekunderna, terrasdynamik. 

1:12 hör man att fåglarna ’’kvittrar’’ den lugna melodin som snart spelas snabbare men håller fortfarande samma rytm till 1:40. Fast under 1:26 hör man att violens stråke dras fram och tillbaks väldigt långsamt till 1:32 tills det kommer in i samma tak som förut.

1:25 går melodin snabbt och låter lågt och i bakgrunden kan man höra att det ’’strimlar’’ det är alltså ett annat instrument som har lagts till i bakgrunder som spelas upp mellan jämna mellanrum. 

Under 1:48 låter det som det är bäckarna som forsar. 3:11 tar bäcken ’’slut’’ och då startar man utifrån en vind.

2:32 spelas temat som spelades i början. Men melodin spelas mycket mycket ’’glattare’’ och ’’hoppig’’ med ’’full fart’’. 3:02 återkommer melodin men spelas väldigt lågt. 


3:19 blåser den svaga vinden förbi och allt känns väldigt stillsamt, sorgligt och nästan ’’dött’’ i mina öron. Instrumenten har lugnat ned sig.

5:56 blir glatt igen, dessutom spelas temat upp på nytt igen. 

7:15 har man fyllt på med lite fuga, jag kan höra att de ’’flyr’’ efter varandra. Vid 8:05 kan man höra att molnen börjar drar sig ifrån och solen skiner förbi och då får man ’’hopp’’ igen. Instrumenten spelar samma melodi men det blir lite högre till 8:28. 8:29 och 9:36 går allt tillbaks till den melodin som också spelas i början, huvudtemat. 9:46 ändras melodierna de byts med varandra men får det ändå att låta klarare. Man hör melodier som blandats med varandra som tidigare kommit i stycket. 9:57 börjar allt dra ihop sig och det slutar med att en ’’ensam’’ fiol spelar och den spelar svagare och svagare tills allt ’’tonas bort’’.





onsdag 24 september 2014

ENGELSKA

Music to me

The name of the song is A thousand years by Christina Perri. The music-video was recored in year 2011, 26th of October. Christina Perri is a really talented woman, her voice is unique. Even if I don’t listen to her so much, I still love her. Her other songs called Human and Jar of heart are as good as A thousand years. 

This song is about waiting for the ’’right’’ one. You've waited your entire life and you finally found that person. But that person is scared. Scared of falling, letting their walls down. Afraid of being hurt. But then you tell them that you've waited so patiently for them and you would never do anything to hurt them. Because all you want to do is to love them.

I don’t know how i feel when I listen to this song. But somehow I feel really calm when I listen to it. This song is a really good song to listen to while doing homework. And sometimes when I listen to it, I actually end up crying because it is a really beautiful song.

This song brings up really good memories. That time when i saw Twilight Breaking Dawn part 2 at my friends house. The end of Twilight Breaking dawn p2 was a really big plot twist and that’s what makes the end in the movie so good. The best feeling was when A thousand years started to play in the end of the movie. It was so cozy in the couch and when the movie ended we decided to go out and ’’play’’ in the snow. 

onsdag 20 augusti 2014

Fysikshowen

Jag har valt att skriva om vad som hände i fysik-showen. Det finns både negativa och positiva saker. En sak var i alla fall klar, man lockades av det. Det var en massa ljus dom visade oss samt. olika andra experiment. Exempel på experiment: Det här med Miley Cyrus’s halsduk. Hennes halsduk ’’brann’’ upp av flytande alkohol. Som de i showen berättade; att ifall det inte skulle vara flytande alkohol skulle halsduken brunnit upp på riktigt men eftersom att de blandade alkohol med vatten så brann den inte upp. Det positiva med showen var att det var många bra experiment på kort tid men inte så mycket man lärde sig av efter som att man redan visste vissa av experimenten de gjorde. Det jag lärde mig av denna showen var om eld, lufttryck, olika sorters gaser och laser. Det positiva med showen var alltså att man lärde sig samtidigt som det underhöll en, det var liksom inte tråkigt utan intressant. Det negativa med showen var att det ibland var för starkt ljus eller för starkt ljud som kunde skada både öron och ögon. Jag skulle dock inte vilja bli en fysiker även om denna showen var sjukt grym, men det är nog för att jag inte har detta som intresse och har andra planer framför mig! 


Eld som rör sig till musik


Det här numret bestod av en platta med eld på och musik. Elden dansade till musiken. Jag är inte säker på om detta är rätt nu men jag tror att det var lufttrycket från musiken som gjorde att elden åkte hit och dit eftersom att volymen på musiken faktiskt var väldigt hög… Men att personerna som höll i showen också höjde och sänkte elden samtidigt som musikens rörelser. Så det var liksom fifty-fifty personerna och musiken som påverkade eldens rörelser. Jag tyckte om detta numret eftersom att det var så himla häftigt, älskade både musiken och hur elden rörde sig. Ett annat nummer jag också gillade mycket var det sista numret med en massa laserljus som formades till olika bilder!


tisdag 3 juni 2014

Svar på frågor

1. På grekiska betyder ordet atom odelbar. Atomen består av en kärna. I kärnan finns det positiv laddade partiklar som betecknas med (+) och kallas protoner. Det finns också neutroner i kärnan. Neutroner är partiklar som saknar laddning. Protoner och neutroner är lika många i en atom. Eftersom plus- och minusladdningar tar ut varandra är atomer omladdade

Runt om kärnan kretsar negativt laddade elektroner som betecknas med (-). Elektronerna rör sig snabbt att de bildar ett eller flera skal runt kärnan. Elektronerna slungas inte bort från kärnan trotts deras höga hastighet. Därför att de negativt laddade elektronerna(-) nämligen dras till de positivt laddade protonerna(+). Elektronerna dras inte in i kärnan p.ga deras höga och snabba fart. Det fungerar ungefär på samma sätt som när planeterna kretsar runt solen. Utanför atomkärnan finns det olika skal. Det innersta skallet där det bara får plats med max 2 elektroner kallas för K-skalet. Skalet runt om det innersta skalet kallas för L-skalet där det får plats med max 8 elektroner. M-skalet är det tredje skalet där det bara får plats med max 8 elektroner. Elektronerna i det yttersta skalet kallas för valens-elektron (därför att det är få elektroner i det yttersta skalet) beroende på vilka egenskaper elektronerna har.

Litium är ett metallisk grundämne. Litiums kemiska tecken är Li, atomnummer 3. Namnet litium kommer av det grekiska ordet λίθεος [litheos], sten. Det är en mjuk och silvervit metall med hög elektrisk ledningsförmåga, ämnet är mycket lätt och flyter på vattnet. Metallen används som legeringsmedel och desoxidationsmedel inom metallurgin och som anod(positiv elektrod) i litiumbatterier. 

Litium förekommer i många bergarter bl.a havsvatten, flodvatten. ’’Heligt vatten’’ innehållande litium finns i Santovka i Slovakien, Karlovy Vary(Karlsvad) i Tjeckien, Mariánské Lázne (Marienbad) i tjeckien och Vichy i Frankrike. Detta gör att det är det 35;e vanligaste grundämne i jordskorpan.

Litium används också som läkemedel för såväl behandling som förebyggande av mani(syndrom) och även vid förebyggande av bipolär(manisk-depressiv) sjukdom. Litiumbehandling är mycket effektiv, men litiumkoncentrationen i blodet måste kontrolleras regelbundet.

Grundämnet litium upptäcktes 1817 av en svensk kemist Johan August Arfwedson när han analyserade ett malmprov. 
Atomnummer: 3 
Atommassa: 6,941 u 
Smältpunkt: 180,5 °C 
Kokpunkt: 1317 °C 
Radioaktiv: Nej 
Grupp: 1
Period: 2 


Elektronkonfiguration: 2, 1 



2. Grundämnen i grupp 1 kallas alkalimetaller. Där ingår ex: väte(H), litium(Li), natrium(Na), kalium(K) osv. Alkalimetaller i metallform reagerar lätt med andra ämnen t.ex. syre, vatten och klor. Det gör att det sällan finns alkalimetaller i metallform. En alkalimetall lämnar gärna ifrån sig sin enda valenselektron för att få ett fullt elektronskal. När en alkalimetall blir av med sin valenselektron bildas en jon, alkalimetall i jonform reagerar ogärna med andra ämnen.

Det mesta av vattnet på jorden innehåller lösta joner av alkalimetaller. Alkalimetaller som ingår i kemiska föreningar är alkalimetallerna som finns i naturen.

Alkalimetaller är lätta och mjuka att det går att skära i dem med en kniv. Fotogen är vart alkalimetaller förvaras för att syret inte ska förstöra dem. När en bit av alkalimetaller läggs i vatten bildas vätgas. Natrium eller kalium reagerar oftast så häftigt att vätgasen tar eld. 

Alkalisk är nämligen ett äldre ord för basiskt. Efter den kemiska reaktionen finns det en lös hydroxid i vattnet. Hydroxiden gör nämligen att vattnet blir basiskt och det är därför som metallerna kallas alkaliska-metaller. 


3. Det periodiska systemet är en tabell över alla grundämnen som finns och grundämnenas ordning. Element är ett annat ord för grundämne. Grundämnena ordnas efter hur många protoner atomkärnan innehåller och efter vilket massa de har. Ämnena med samma egenskaper ordnas under varandra. I periodiska systemet markeras ämnet också med två sorters färg på vad för sorts ämne det är om det är fast form, flytande form, gasform, metall halvmetall, ickemetall; 
metaller fast form
halvmetall flytande form
ickemetall gasform.

ex: Litium är metall och fast form. Helium är ickemetall och gasform. Germanium är halvmetall och fast form osv…

Det var den ryske kemisten Mendelejev som kom på periodiska systemet. Han tyckte om att lägga patienter, där korten sorterades i högar. År 1869 höll han på att skriva en lärobok i kemi. Han skrev då grundämnenas namn och atomvikt på olika kort. Och han kom på periodiska systemet då han lade patiens med korten.
  1. Atomerna i en grupp har lika många valenselektroner. De har därför liknande kemiska egenskaper.
  2. Atomerna i en period har lika många elektronskal. 


torsdag 22 maj 2014

Dalton 
Den engelska John Dalton var en son till en fattig yllevävare och föddes den 6 september 1766. Dalton var en kemist och fysiker. Han hade på egen hand kunskaper i både matematik och naturvetenskap. Under några år var han skollärare i Manchester. År 1793 utgav han Meteorologica observations and essays där han bl.a analyserade betydelsen av vattenånga i atmosfären. Därifrån väcktes hans intresse för frågorna om gaser, värmeutvidgning, vätskor, gasernas förhållande vid blandning osv. Han studerade också kring Demokritos idé om atomer och gjorde olika experiment om att all materia var uppbyggd av små osynliga partiklar och odelbara ’’kulor’’, alltså atomer. År 1808 visade Dalton då att det finns atomer. Han kom också på att kol var ett grundämne År 1803. John dalton dog när han var 78 år gammal. 

Thomson 
J.J Thomson som står för Joseph John Thomson föddes år 1856 den 18 december nära Manchester. Han dog den 30 augusti 1940 i Cambridge. Men vann nobel pris i fysik år 1906(samt medaljer; Copleymedaljen, Royal Medal, Hughesmedaljen). Thomson studerade i University of Manchester, Universitetet i Cambridge, Victoria University of Manchester, Trinity Collage Cambrige. Han var en engelsk fysiker och adelsman. År 1897 upptäckte han elektronen, en mindre partikel som är negativt laddad. Thomson drog slutsatsen att resten av atomen måste vara positiv laddad eftersom atomer är oladdade. Atomer innehåller elektroner som dessutom är mindre än atomer. Vilket man inte trodde först eftersom man först trodde att Atomer var de minsta partikeln.

Rutherford
Ernest Rutherford Föddes år 1871 den 30 augusti i Bright water, Nya Zeeland. Han var en nyzeeländsk-brittisk fysiker och elev till J.J Thomson. Rutherford studerade i Universitetet i Cambridge, Nelson College, Trinity Collage Cambridge, University of Canterbury, University of New Zealand och därmed vann han både nobel priset i kemi år 1908 och medaljer (Copleymedaljen, Rumfordmedaljen Matteuccimedaljen.) När Rutherford var 66 år gammal dog han, alltså år 1937 den 19 oktober. 

Han såg likheter mellan atomer och solsystemet och kom fram till att en atom har en positiv laddad kärna och de partiklarna som gav kärnan den positiva laddningen fick namnet protoner och runt kärnan kretsar de positiva elektroner. En av likheterna är just att solsystemet består av tomrum. Mer än 99,999999999% av en atom är tomrum. Solsystem är en del av den värld vi kallar makrokosmos. Atomerna är en del av mikrokosmos.

Bohr
Neils Henrik David Bohr är faktiskt den ända som varken dog eller föddes i ett engelsk talande land av dessa fem fysiker/kemister. Han föddes år 1885 i Köpenhamn och dog den 18 november 1962 i Köpenhamn. Neils Henrik David Bohr var alltså en dansk atomfysiker(vilket man faktiskt kan höra på namnet). Han studerade kring atomer och upptäckte att elektronerna rör sig runt atomkärnan. Elektronerna rör sig i bestämda banor eller elektronskal. År 1913 skrev Bohr tre uppsatser där han redogjorde för sin atommodell. Han fick nobelpriset i fysik och medaljer(Copleymedaljen, Hughesmedaljen, Max Planck-medaljen, Matteuccimedaljen). Men trots att Bohr presenterat sin atommodell, fanns det inte mycket kunskaper om hur en atomkärna är uppbyggt. 


Chadwick
James Chadwick var en brittisk kärnfysiker som föddes i Cheshire, Bollington. Han föddes 20 october 1891 och dog när han var 41 år gammal den 24 july 1974 i en bilolycka. Det var hos hans morföräldrar han levde hos. Gonville and Caius Collage var där han sist studerade. Där studerade han platinum, silver, koppar, andra olika metaller osv.


Chadwick kompletterade Bohrs atommodell. Han upptäckte neutronen år 1932 och fick award år 1935 för nobel priset i fysik och medaljer ;(Copleymedaljen, Hughesmedaljen). Det visade sig att att neutroner fanns i kärnan förutom i de positivt laddade protoner. Skälet till att det tog långtid att upptäcka neutronen var pågrund av att den saknade elektriskt laddning. 

onsdag 21 maj 2014

ENGELSKA

The Island 


I would say that the key to the movie ’The Island’’ wants to tell us people that the technology is ’’raising’’. That the technology can go to far and create something that will destroy for an example: the world. Even though i don’t think we will be able to do something so big. I mean the clones weren’t real people and the human-being used the clones to live forever. The nature already decided that everyone and everything will die and that something new will be born. I also think that the movie wants to tell us that everything which is alive has the same value. The technology is already growing and has grown for the past 6 years, i think. Maybe we will succeed to do something so big, who knows. Anyway, that’s just my opinion. 

I think that the world is really scary. Most of the people thinks that money is the most important thing. And some of them have forgot that big companies and new products is destroying the surroundings. I think Doctor Merrick started the facility because of money. One clone costed about 5 million dollar and that’s a lot. I’m actually not surprised that this is in a hollywood film. I’ve seen a lot of movies that’s has to do with money Great Gatsby and American Hustle for an example.

Jordan and all the other clones are programed to just think of the island, that the island is the goal in their life. The Island to the clones is the ’’only’’ place in Earth that’s alive. And the clones also thinks that they are the only survives. And when Jordan say ’’The Island is real, it’s us’’ I think that Jordan mean that the Island is meant to be their place because they were survives and that she thinks it a big miracle.  

onsdag 30 april 2014

SVENSKA

Spegeln

Flyttlådorna är tunga, en efter en ska in i flyttbilen. Mamma tar emot lådorna som jag skickar ner till henne från trappan. När vi tömt hela huset sätter jag mig i sätet bredvid mamma. Mamma startar bilen och ropar till gubben som sitter i flyttbilen att de ska börja köra. 

’‘Äntligen är jag ute från denna mörka stad. Allt och alla som förstört och gjort mig illa kan inte nå mig. Aldrig kommer jag att besöka denna stad igen. Mamma är så underbar, att hon förstår hur jag känner. Men att vi flyttar ut på landet är nog inte vad jag förväntat mig.’’

Tre timmar har gått och mamma rullar ner bilrutan. Vinden åker genom mitt hår och mamma säger att vi snart är framme. Framför mig ser jag en grön och mörk skog. En bit längre fram ser jag vårt nya hus. 

När jag kliver ut från bilen ser jag hur stort huset är. Mamma plockar upp nycklarna till huset. Hon vrider nyckeln som hon stoppar i nyckelhålet. Dörren knakar och golvet knastrar. 

Flyttgubben kör sakta iväg och snart kan man inte se honom längre. Lådorna är ställda mitt i hallen. Nu är det bara att packa upp. Golvet är gjort av trä och väggarna är hårda som sten. Även om huset är stort ekar det inte. Ingången till vardagsrummet är öppet utan dörr. Själv är vardagsrummet gigantiskt. Bredvid vardagsrummet finns ett öppet kök. Köket är väldigt tomt. Hallen är bara en lång gång. Vid hallen på vänstra väggen finns ett badrum. Just vid ytterdörren leder en trappa upp. På andra våningen finns tre sovrum och en toalett. 

Nästa dag jag vaknar ligger jag i sängen och känner något ljus som bländar mig i ansiktet. Ljuset irriterar mig så att jag med snabba och tunga steg går mot ljuset. Eftersom att det är sommar är det inte så speciellt kallt, fönstret stod öppen hela natten och gardinerna blåser fram och tillbaks. Jag börjar närma mig ljuset men så fort jag kommer fram försvinner det. 

Mamma stiger in i mitt rum. Hon undrar vad jag gör uppe så tidigt. Jag rycker på axlarna och går in till toaletten. Toaletten är rätt ruskig. Den har inte ens en spegel bara en gammal vask och en toalett. Jag springer ner till köket och golvet knakar för varje steg jag tar. Mamma står vid spisen och har redan lagat pannkakor. 

Från kylen tar jag ut lingonsylten och ett paket juice. Mamma går upp till hennes rum igen och några sekunder efter springer hon ner påklädd. Hon kommer fram till mig och kysser mig på pannan sedan åker hon iväg till hennes jobb. 

Nu är det något som bländar mig igen. Jag reser mig upp och följer efter ljuset. Det leder åter igen in till mitt rum. Men hur den har kunnat lysa hela vägen ner hit förstår jag inte riktigt. Jag öppnar dörren till mitt rum och följer efter ljuset som gömmer sig bakom garderoben. Då ser jag en spegel. 

Spegeln är lika stor som jag. Den är silvrig på kanten med små guldiga detaljer. Jag lutar spegeln mot väggen och ställer mig framför den. Plötsligt känner jag att det är någon som puttar mig mot spegeln. Spegeln såg hel ut men den är som ett hål. Det finns inget att greppa tag i och nu faller jag.

Nästa sekund jag öppnar ögonen är det mörkt tills jag reser mig upp. För varje steg jag tar händer något. Jag tittar ner på mina fötter. På mig har jag ett par rosa ballett-skor. Andra steget jag tar står jag på en rosa lina. Tredje steget jag tar har jag plötsligt på mig en vit ballett-kjol. Fjärde steget jag tar står jag upp och ner. Håret dinglar och framför mig ser jag en scen, en röd scen. 

’’Ballett har alltid varit min största dröm ända sedan jag var liten men mamma har aldrig låtit mig dansa. Är det här en dröm eller verkligt?’’

Allt är vitt. Förutom linan jag går på. Jag följer hela linan och till slut kommer jag fram, in på scen. Det applåderas när jag ställer mig i mitten på scenen men ingen är här. Jag vänder mig om och där bak finns spegeln. I spegeln ser jag mig själv som en ballerina. När jag vänder mig fram ser jag mamma. Mamma sitter på en röd stol. Fast hon ser annorlunda ut. Hon ser arg ut. På sig har hon en guldig krona och en spiral i handen. Hennes klänning är röd och hon liknar en vacker drottning. 

Musik sätts på och jag börjar automatiskt dansa. Efter ett tag känner jag mig utmattad. Men framför mig sitter fortfarande mamma. Jag försöker göra allt för att imponera på henne. 

’‘Det här blir min första trippelpiroett’’

Jag knyter nävarna och tar ett djupt andetag sedan hoppar jag. Sakta och säkert känner jag hur hela kroppen vrids och lyfts upp. Jag känner mig på något sätt fri men när jag landar känner jag smärtan. All musik stannar och mamma kollar på mig med en glad fast elak min. Jag sitter på scenen och märker att den vita klänningen jag har på mig är röd. Det ligger blod på hela marken. Min hand tar sakta i blodet. ’’Är det här på riktigt?’’ 

Jag känner smärtan och nu faller tårar efter tårar ner för min kind. ’‘Mamma, mamma, är du där?’’. Ingen svarar. Allt jag säger ekar, men inget svar får jag. Strålkastarna släcks. Allt blir mörkt. Framför mig står mamma. Men hon är inte mamma längre. Hennes ansikte förändras, hennes tänder blir vassa som is och hennes naglar förvandlas till klor. Monstret framför mig är inte mamma längre. Hon drar mig i benet men jag kämpar i mot. Tillslut lyckas jag komma loss och springer till scenens ut gång. Men då hamnar jag bara på scenen igen. Tårarna faller snabbare ner och tillslut orkar inte någon del i min kropp röra på sig. Jag känner smärtan, jag känner hur ont mitt ben gör. Snabbt vänder jag mig om och där står hon, monstret. Jag tittar på henne rakt in i ögonen. Hon säger inte ett ord men ändå får jag ett meddelande som säger ’’ Du skulle aldrig ha dansat för mig för nu kommer jag alltid finnas i din närvaro. Kalla på mamma du, hon kommer inte hjälpa dig’’.

Jag gråter som aldrig förr. Snabbt reser jag mig upp och springer min väg mot scenens slut. Men fortfarande hamnar jag i mitten av scenen. ’‘Det måste finnas en utväg’’ 

Framför mig dyker spegeln upp. Snabbt ställer jag spegeln mot väggen men det går inte att komma igenom den. Det är stopp i spegeln, det är bara en vanlig spegel. Jag greppar tag i den och slänger den på marken. Spegeln spräcks och golvet rasar ner. Tillsammans med spegeln faller jag. 

Nu är jag i min säng. ’‘Var detta bara en dröm?’’
Jag kliar mig i ögonen och sakta reser jag mig upp. På mig har jag ett par rosa ballett-skor och en vit ballett-klänning. Men de är täckta med blod. Jag letar runt i hela huset efter spegeln, men ingenstans hittar jag den. Jag faller ner gråtande på golvet i vardagsrummet av rädsla. Hela jag skakar. 

Dörren öppnas och mamma har kommit hem. Hon kollar på mig förvånat ’‘men gumman varför sitter du på golvet och gråter’’. Jag springer fram och kramar henne. Hon drar hennes hand över min pannan. ’‘Mamma, ser du vad jag har på mig?’’. Mamma tittar förvånat på mig, hon släpper hennes kasse och sätter sig på huk. ’‘Din pyjamas, hurså? har du feber?’’. 


Min blick stelnar och bakom mamma står monstret. 

torsdag 17 april 2014

BILD

KLICKA HÄR FÖR ATT SE BILDEN

Första uppgiften: 
Detta fotografiet är en rektangel-formad bild som är uppbyggd av nyanserna röd, svart, vit, brun och grå. Bakgrunden är svart och längst ner på den högra kanten finns en fjärdedels cirkel med röda små prickar, sträck och fläckar. I mitten av bilden är det två vita cirklar som hålls upp av en röd figur. 

På varje cirkel finns det gråa krumelurer. Krumelurerna är alla lika stora men olika. Under de stora krumelurerna finns det mindre gråa krumelurer som täcks av någon lång, röd, böjd och ’’kantig’’ figur. Bredvid den långa, böjda, ’‘kantiga’’ och röda figuren finns det tre till figurer som ser likadana ut. Det är likadant på den andra sidan under den andra cirkeln. 

Ovanför varje cirkel finns det en svart, vågrät och tjock linje som är lite böjd på änden. Lite ovanför de vågräta linjerna finns det lodräta linjer. Vissa av de lodräta linjerna är röda och resten svarta. De lodräta linjerna börjar ifrån bildens kant högst upp. 

I mitten av hela bilden är det en stor röd figur som lite mer än halvvägs är oval och resten täcks av de lodräta linjerna 

I mitten av den ovalen finns det en annan oval som också är röd men som är markerad med svart runt om. På varje sida av den röda ovala figuren finns det två mindre svarta ovala ’’hål’’.

Lite längre ner under den ’‘figuren’’ finns det en annan oval figur som har ett litet hack. Den ovalen är svart/brun och har röda prickar på.

Om man kollar på hela bilden så ser man att allt tillsammans är en skuggad bild med svarta detaljer här och där. 


Andra uppgiften:
På den svarta bilden ser jag en flickas ansikte, hon håller upp två vita runda broscher (eller det är vad jag skulle kunna säga) med hennes båda händer. På bilden är flickan röd. Hon har två händer, en näsa, två näshål och en mun. Hennes hår är svart och hon har lugg. Under luggen syns hennes svarta ögonbryn. På broschen hon håller i så står det ’‘love forever’’.

Jag tänker mer att det skulle kunna vara en affisch eller ett omslag till en skiva av ett flick-rockband som heter ’‘love forever’’. Bilden är ju också röd och svart vilket får mig att tänka på rock. 

Fast svart och rött kan ju också symbolisera våld och rädsla på olika sätt.

Att det är krig, och att flickan är rädd. De som hon älskar kanske är ute och krigar eller är med om något annat farligt.

Flickan kanske söker efter kärlek och så en dag blir hon våldtagen. 

Hon kanske inte heller vågar kolla på verkligheten och därför gömmer hon hennes ögon.

tisdag 25 mars 2014

ENGELSKA

Stunt girls

3. Fool your friends
1.Harriet Greaves and Lucy Bluehead do stunts all the time.
2. Harriet lives in California.
3. Harriet calls driving cars through large buildings as ’‘going to the office’’. 
4. Lucy Redhead is four years younger than Harriet Greaves.
5. Lucy has jumped off churches, bridges, skyscrapes and castles. 
6. Lucy prefer to spend her time off att home when she’s free from work.


7. You - a stunt person?
I would like to be a stunt person. I mean who wouldn’t? It seems pretty fun och cool. And not just that, you will earn a lot of money and maybe get famous. But a part of me says that it’s quite dangerous and I don’t want to hurt myself. Because you can hurt yourself and end up really badly. 

fredag 21 mars 2014

SO

3 sårbara platser
Mali - Mali ligger i norra Afrika. Där är det öken klimat. Öken klimat innebär att det är torrt och att det inte växer någonting där. Där finns det bara sand, grus och stenar. Eftersom att det inte kan växa något kan man nog inte heller odla. När man inte kan odla orsakar det svält eftersom det då inte finns någon mat. Det är också väldigt torrt vilket innebär att man kanske får gå flera meter för att hämta vatten och det kan skada hälsan. Mali är ett sårbart land därför att det är ett klimat som inte är anpassat för människornas sätt att leva. 

En lösning är ju att man skulle kunna fixa rör för att leder vatten, precis som de har gjort i Las Vegas. Men först och främst skulle man först behöva utbildade människor och gott om pengar. 

Haiti - Haiti är ett land med naturkatastrofer som gör att landet är sårbart. År 2010 drabbades Haiti av en jordbävning som dödade över 200 000 och förändrade livet på människorna där. I Haiti är det oftast risk för ras och översvämningar. Två år efter jordbävningen bodde en halv miljoner människor i tältläger. Sedan kom Tomas, den tropiska orkanen som medförde nya problem. Vid Haiti ligger två plattor som kolliderar som kan leda till jordbävning. Haiti drabbas av tropiska stormar, orkaner, starka vindar och regn varje år vilket gör att landet blir ännu mer sårbart. De flesta människor bor i enkel byggda hus som rasar ner när någon naturkatastrof uppstår. Eftersom att byggnader och annan infrastrukturer osv. förstörs behövs pengarna för att bygga upp saker till nytt igen men som inte räcker till. Därför är Haiti ett av världens fattigaste länder. 

I Haiti skulle man också behöva utbildade människor och gott om pengar för att förändra. Man kan direkt inte ''fixa'' naturkatastroferna men för att skydda sig mot de skulle man kunna komma upp med nya idéer över hur allt ska vara stadigare uppbyggt som de gjort i Japan. Men som sagt man skulle behöva pengar och utbildning för det, vilket landet inte har. Man skulle tex: kunna bygga vattentäta byggnader ifall det skulle komma en tsunami. Det skulle kanske hjälp människorna lite grann.

Afghanistan - Afghanistan är också ett sårbart land fast på ett annat sätt även om de har tillräckligt med resurser. I detta landet är det oftast krig och maktfulla diktaturer ex: Saddam Hussein. När det är krig bombas det mycket och det förstör byggnader, vägar osv. Talibaner är ett exempel på en soldat som inte alla samhället trivs med. En taliban är en religös soldat som har makt över nästan alla. Man kan bli skjuten, slagen osv. kvinnor måste tillexempel ha burka på sig. Det kan också finnas minor i marken som kan döda en person. Eftersom att det är mycket krig så kanske pengar mest läggs ner på vapen och utrustning. Det är inte heller så många flickor som få gå i skolan och om de har möjlighet och tillgång till det så är det som längst ca 6-8 år. 

Det ända man egentligen skulle kunna göra är att protestera, men det vet jag att de flesta redan har gjort. Men nästan ingenting har förändrats. Folket skulle kanske välja ut en annan ledare över landet som skulle styra landet så att det blir fritt från ex krig och låta kvinnorna bli viktigare i landet. Då skulle man kanske fokuserat på något bättre ex: utbildningen. Det första skulle nog vara att man för bort allt krig och för in frihet.

3 optimala
Varför optimala?
Framtidens problem/problem?
Sverige - I södra Sverige så är det som mest optimalt. I norra Sverige så är det för kallt för att odla men det är ändå inte så många som bor där uppe. I hela Sverige är det tempererat klimat. Vi i Sverige kan göra det varmare med hjälp av ’‘maskiner’’ på vintern. I Sverige har vi inte för mycket eller för lite av något. Det är liksom lagom... Det är inte alls många som inte har tak över huvudet, de har liksom vad som krävs för att överleva. Alla får gå i skolan, det är gratis sjukvård, de flesta har jobb osv. Samhället i Sverige är bra eftersom att det finns demokrati, folket får vara med och bestämma. Det är aldrig krig eller naturkatastrofer som uppstår. Skåne är ett exempel på ett landskap där de har bra odling. 

Sveriges framtida problem skulle kunna vara att träet/skogen tar slut eftersom att man producerar mycket och hugger ned mycket. Utsläppen skulle också kunna vara något problem i framtiden, men inte bara i Sverige. 

Japan - Japan är ett land som utvecklats väldigt snabbt. Här är det gott om pengar, nya uppfinningar osv. Landet är också ett av världens länder som har störst ekonomi. I Japan är det tempererat klimat. Landet har förut också drabbats av tsunamin och jordskalv och då har Japan rasta ihop. Men eftersom att människorna hade tillräckligt med pengar och var tillräckligt ’‘smarta’’ så kunde de bygga upp det i ett bättre skick. Fast Japan har en stor risk över att det kan hända igen. De skulle vara större chans för de som lever i mitten av Japan att överleva ifall en tsunami kom eftersom att vattnet inte åker in över hela landet utan mer upp till kanterna och sedan nedåt. 

Japan har redan naturkatastrofer som kan uppstå. Att ålder på hur länge man lever ökar skulle också kunna bli ett framtida problem för Japan. För det första så skulle Japans befolkning öka och då skulle det leva mycket folk på en liten yta. För det andra så skulle de vuxna människorna få svårt att betala skatter till de gammal samtidigt som de behöver pengar till sig själva för olika anledningar. De gamla blir ju fler och då blir det mer skatt att betala.


Las Vegas (Nevada - USA) - Las Vegas ligger i Nevada som är en av USA:s delstat. Las Vegas är ett land med subtropiskt klimat vilket gör att det på sommaren är väldigt torrt och varmt. Men ändå är det lyx för människorna. Allt är på grund av att de har haft vad som krävs för att transportera vatten i kanaler och pipelines från Colo-radofloden. Las Vegas är en stad där det bor ''rika'' människor. Det står hus på rad efter varandra och inte bara det. Alla har liksom en egen plats, konstgjord gräsmatta, garage, vägarna är fina osv. Dessutom så har nästan alla barn tillgång till skola och därför är siffrorna på alfabetismen väldigt hög. 

Utsläpp kan vara ett framtida problem. Rören som leder vatten kanske en dag plötsligt slutar att fungera och då blir det väldigt torrt och varmt och då skulle man behöva pengar för att byta ut rören om det nu skulle hända. Ett annat problem skulle kunna vara att barnen blir tjocka och feta vilket kan leda till sjukdomar som fetma eftersom att de flesta amerikaner äter onyttig mat i skolan. 

tisdag 18 mars 2014

Vår första utmaning

Vår utmaning var att vi med vår robot skulle köra en 121 cm rak sträcka. Robotens uppgift var att köra fram till legogubben. Legogubben fick man inte köra förbi eller välta.

Efter vårt 3 försök lyckades vi. Vi var tvungna att först räkna ut hur lång en rotation var för att programmet vi använde bara kunde räkna rotationer. Sedan räknade vi ut hur många rotationer det behövdes för att roboten skulle köra 121 cm och nå fram till legogubben.




Vår andra utmaning

Vår andra utmaning gick ut på att vår robot skulle åka i en kvadrat och sedan i en rund ring. Kvadratens sida var 61 cm och hela kvadratens omkrets blev då 244 cm. Cirkelns diameter var 94cm och cirkelns omkrets blev 282 cm. 

Det var nästan omöjligt att få till det eftersom att roboten inte körde så som den skulle köra (något var fel på roboten) det gick inte alltid att få det exakta. Man fick programmera om och testa flera gånger. Trots det så fixade vi det ändå och det gick helt ok. Vi fick först räkna ut hur många rotationer det behövdes för att köra en sträcka som var 61 cm sedan dubblade vi sträckan fyra gånger till en kvadrat. Därefter fick vi räkna ihop hur många rotationer det behövdes för att köra en cirkel med omkretsen 282 cm.